pondělí

jahodový koláč s Crème pâtissière

WOW!!!! Poprvé po dlouhé době, co jsem nic nespálila :D, nic mi nekeclo :D a nic se nepřipálilo! :) Jupíííí!!!
Taky dělat hodinu a půl koláč chce trpělivost! A tentokrát jsem ji po dlouhé době měla!!!
Na recept jsem přišla náhodou spatláním určitých receptů dohromady, protože jsem nemohla najít ideální recept na obyčejný jahodový koláč, který by nebyl zase tak obyčejným :D. Nejdříve jsem našla recept na piškotový korpus, poté jsem našla dle mého vkusu dobrou náplň a ztužovač jsem  použila pro jistotu a také hlavně proto, že jahody byly z mrazáku a nedržely by tak jako ty čerstvé! Už se těším, až bude teplo, až  bude zahrada plná jahod a tento koláč udělám znovu a konečně ho ochutnám!

Na piškotový korpus budeme potřebovat:
whoosh whoosh a christmas snowflake. no borders. 3vejce
slurp slurp a christmas candycane. 100 g cukru
snap snap a christmas gingerbread boy. 150 g polohrubé mouky
brush brush a christmas pine.  5 lžic horké vody
Oddělíme bílky od žloutků. Poté žloutky ušleháme s cukrem... asi po 3minutách přidáme vodu..a šleháme v hustou pěnu :).
Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně vmícháme /ne mixérem/  k pěně :). Postupně přidáváme mouku a zlehka mícháme vařečkou /ne mixérem/ . Na závěr jemně vmícháme zbytek sněhu.
Pečeme na mírnou teplotu!


Na Crème pâtissière budeme potřebovat:
ding-dong a christmas bell.  3 žloutky 
whoosh whoosh a christmas snowflake. no borders.  100 g cukru 
slurp slurp a christmas candycane.  50 g hladké mouky 
snap snap a christmas gingerbread boy.  500 ml mléka 
brush brush a christmas pine.  1 vanilkový cukr

V míse cukr se žloutky smícháme  ručním šlehačem v pěnu, poté vmícháme mouku.
Mléko s vanilkovým cukrem přivedeme k varu. Poté po částech přidáme do mísy k žloutkové směsi, rozmícháme. Dále přelijeme směs z mísy zpátky do kastrolu a metličkou po celou dobu, dokud směs neztuhne, mícháme :).

Na korpus rovnoměrně rozetřeme
crème pâtissière, pokládáme jahody rozkrojené na menší plátky a zalijeme želém v prášku, který připravíme z vanilkového cukru a ze šťávy, která vznikla při rozmrazování jahod :). Vložíme do lednice a jakmile vychladne, můžeme se do toho pustit :D:P.

A o pár hodin později už nezbude téměř nic. :D Takže dobrou chuť a hlavne trpělivost!
SHARE THIS POST

16 komentářů:

  1. Taky většinou spojuju více receptů do toho "vlastního", protože občas, když chci něco udělat, tak třeba něco chybí a nahradím to, takže pokaždé originál =P...jinak to vypadá moc chutně ;)...

    OdpovědětVymazat
  2. děkuju :)! Myslím, že mám ze "svého" receptu větší radost než přímo z obkoukaného :).. Není nad originalitu :D originálů :D

    OdpovědětVymazat
  3. omg mnamm!!! vies jaka som hladna?? kokos :D
    co sa toho designu tyka, ja som tak tiez zacala, ale potom sa na to zdy vyserem, lebo na to nemam nervy a ked mam blog, kde sa mi nepaci design, tak tam ani nexodim lol :D ale mam teraz tyzden dovolenku, takze sa do toho asi pustim lol

    OdpovědětVymazat
  4. kazdopadne dik :) myslim si, ze ta s tym este asi budem otravovat, ked ma bude porazat zas lol x

    OdpovědětVymazat
  5. Jéééé! To chci! :D

    šikulka:)

    OdpovědětVymazat
  6. Už se mi teď nikam nechce:D:D (ale díky za pozvání:D ) , ale určitě ho po vánocích upeču! Teď mám plné ruce s cukrovím a ve čtvrtek ještě s vánočkou:) Ale fakt tě nechápu, žes neochutnala, ale myslim si teda, že malej ždibec v tobě přistál!!:D:D

    OdpovědětVymazat
  7. No jeste tak dva kousky toho tvyho dortu a bude to idealni:D Kazdodenni pohyb nemam, to se pletes, cvicim tak 3-4x tydne, ale chci pridat, nejak jsem to ted moc rozvolnila. Jsem zarny priklad toho, kdyz se nekdo "pripravuje na dietu". Jim od rana do vecera:) (Asi aby bylo co shazovat)

    OdpovědětVymazat
  8. och, to vypadá dokonale, škoda že už sladké nemůžu ani vidět :D

    OdpovědětVymazat
  9. oh my god :D to je dokonalé, jsi strašně moc šikovná, máš můj obdiv !! ;)
    určitě to někdy vyzkouším udělat, protože ted to asi nemůžu, ještě nevím, mám angínu a vpondělí přijdou výsledky krve no a doktorka se bojí že mám mononukleozu, takže bych nemohla smažené a tučné pokrmy a mnoho dalšího .. :(
    Ale zítra budu dělat dortík na pondělí ale jen z piškotového korpusu, nízkotučného tvarohu, jogurtu, ovoce a želé :)) drž mi palce at se povede, hodím určo fotky tak se zítra mrkni ;)

    a k mému jídeláčku, no hele nemám nějak extra roztažený žaludek, taky jak jsem nemocná .. ani včera jsem se tolik nepřejedla, myslela jsem že to bude horší :D no a hlad dneska vůbec nemám, ono to teplé mléko docela zaplácne :P a střevní problémy nemám ve smyslu co jsi psala, naopak mám zácpu grr ale to při menzesu mívám ...

    a myslela jsem to vážně s tím komentem, máš super blog ale je fakt že chodím většinou jen na tvůj :D :P ale ty přidáváš články narozdíl od ostatních každý den a to je bomba, ten dortík fakt určo vyzkouším ;))

    měj se krásně, ať se ti v dietě daří ;)

    OdpovědětVymazat
  10. wuaa :D robíš mi chute :D vyzerá to skvele ! :)

    OdpovědětVymazat
  11. to vypadá úžasně! asi už vím co brzo upeču :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ztužovač ? co tím myslíš ?
    vypadá to užasně :)

    OdpovědětVymazat
  13. A Ty nám furt musíš s něčím dělat chutě!!! :D Kdo se s tím má patlat?

    OdpovědětVymazat
  14. tak to vypadá opravdu luxusně.. dostala na to chuť! :D

    OdpovědětVymazat
  15. mňáááááááááááááááááááááááááááám!!!!!!

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za všechny komentáře, které mi vždy udělají radost. :)
Pokud byste se mě chtěli na něco zeptat neveřejně, napište mi email nebo vzkaz na facebooku. A pokud Vám nebude vadit, že si Váš dotaz přečtou další čtenáři, klikněte (dole) na ikonku "ask me".

Přeji Vám krásný den!

The life of Ceady. All rights reserved. ©