úterý

KUCHTÍME: Ořechové mléko



Vždy jsem milovala mléko. Jednoho dne jsem zjistila, že jsem na něm doslova závislá. A být ve dvaceti letech závislý na kravském mléce je více než smutné. Přece nejsem mimino. Vždy jsem si myslela, jak je mléko prospěšné a že čím více jej vypiji, tím více do sebe dostanu vápníku. Tatínek mi vždy tvrdil, že je to naopak. Ale já stále věřila, že to, co nás učí od dětství, je pravda. Ale až teprve nedávno jsem zjistila, že je tomu naopak a uznala jsem, že měl celé ty roky tatínek pravdu.
Jakmile jsem se rozhodla změnit svoje dosavadní stravovací návyky, měla jsem ihned potřebu najít náhradu za všechno možné, včetně mého milovaného mléka. Dnes si doma popíjím mandlové mléka, z lískových ořechů a z máku... A na kravské mléko už jsem konečně zapomněla a ani už mi nechybí.
V tomto článku bych Vám ráda ukázala jednoduchý recept na mléko z lískových ořechů.



Co budete potřebovat:
lískové ořechy neloupané
vodu 
lžička skořice 
tři lžičky vanilkového cukru

Ořechy si opláchnu, dám do misky, kterou zaliju vodou. Nikdy jsem neřešila množství, protože voda slouží jednoduše k tomu, aby se nasákla do ořechů, aby byly jemňounké. A protože vodu s ořechy nevařím, změkčování trvá opravdu dlouho, doporučuji mít ořechy ve vodě alespoň 12 hodin a nejlépe celých 24. Vodu podle potřeby dolévám. Platí obecné pravidlo, že na jeden hrníček ořechů přilijete 3 hrnečky vody. Ale jak říkám, tohle dělám od oka.
Jakmile jsou ořechy měkoučké, vodu sliju. Ořechy pak dám do mixéru společně se 2 sklenicemi vody, vanilkovým cukrem a se lžičkou skořice. Podle potřeby můžete směs naředit. 
Poté si vezmu drobný cedník, přes který směs přeliji a propasíruji. 
Hotové mléko přelijte do skleněné nádoby a dejte do lednice.
Mléko v lednici neuchovávám dlouho, ale těch pět dní mi vydrží. :)



TIP: Zbylou směs můžete rozprostřít na plech a usušit v troubě. Poté ji rozmixujte dohladka.
Směs se dá tak využít jako náhrada za část mouky při pečení dezertu.
Nebo použijte ořechy do směsi ovesných vloček k snídani. :)



Přeji Vám dobrou chuť. :)
SHARE THIS POST

35 komentářů:

  1. Mandlové je nejlepší, mňam :) ještě mám ráda kokosové, ale to se mi zatím nepovedlo pokaždé, někdy má tendenci se "rozjíždět", a jindy zase ne, a přitom dělám pořád stejně, asi jde o kvalitu kokosu. A do vaření dělávám ovesné. Ale většinou nepřidávám žádné další ingredience, docela jsi mě nalákala na tu skořici, asi příště vyzkouším tu skořici :)

    OdpovědětVymazat
  2. nom nom :-)
    Taky jsem dřív bývala "závislá" na mléce, občas si ještě postesknu, ale zvykám si. Veganem jsem se stala někdy na začátku prázdnin a to ze zdravotních důvodů, od tý doby jsem vyzkoušela spousta rostlinných mlék, co si vařím, teď je mou největší závislostí kokosové .. určitě doporučuju :))

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj :) zajímavý nápad. O ořechovém mléce jsem ještě neslyšela. Můžu se zeptat, proč je pravidelné pití kravského mléka spíše škodlivé? :)

    nikkiroses.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Mléko zahleňuje organismus, způsobuje nemoci, včetně řídnutí kostí. Známé po těžké autonehodě doktoři přímo mléko a konzumaci mléčných výrobků zakázali právě kvůli tomu, že odvápňuje.

    OdpovědětVymazat
  5. neviem ci by som zvladla tolko orechov, ale kazdopadne to vyzera zaujimavo :)

    ja na mlieko nedam dopustit, ked som bola mala tak kakavko, teraz s konflekmi :D

    s tym zahlienenim mas pravdu, hlavne ked mam nejaky nabeh na chorobu a vypijem mlieko je to koniec ale zeby bolo mlieko vyslovene skodlive, to je silne tvrdenie, nie som dietolog, takze sa v tom velmi nevyznam (napriklad tu je o tom nieco viac : http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/13455-pit-ci-nepit-mlieko-to-je-otazka/ )

    povedala by som stare zname: vsetkeho vela skodi, plati aj v tomto pripade :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kokosové mám taky ráda, ale doma si ho vyrobit neumím, tak jej kupuji v plechovce. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Helena D.10/9/13 14:26

    Ty jo, pořád mám pocit, že být veganem musí být strašná makačka. Ale moc ti fandím, věřím, že pro tělo je to jenom dobře. Nicméně, bez se obejdu, ale takový vajíčka nebo sýry, ty by mi teda sakra chyběli..

    OdpovědětVymazat
  8. Ale o to nejde. Tady jde o to, že měla těžký úraz nohou, do teď má těžké problém s chůzí. Nešlo o to, že by jí doktor vysvětloval všeho moc škodí. Ale přímo jí řekl, že mléko odvápňuje, takže měla zákaz konzumace, aby se co nejrychleji uzdravila.

    OdpovědětVymazat
  9. Jj máš pravdu, taky už kravské nepiju..nikdy jsem ho moc nepila ale po tom co jsem shlédla přendášku o vegantství od Garyho tak jsem dost změnila stravování:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Monica InEssence10/9/13 15:00

    a ty si tiež vegánka?:) od kedy? sme teda minimálne dve :) a dakujem za recept, ja som na rastlinných mliekach priam závislá, lebo mi strašne chutia, len ešte osm nemala odvahu si ho robiť doma :) Ale možno po tvojom recepte vyskúšam, len asi bez toho cukru :)

    OdpovědětVymazat
  11. Eva Knopová10/9/13 15:00

    To já jsem zase tvůj opak. Nikdy mi kravské mléko nechutnalo a nechutná doted :)
    Takže tohle určite vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  12. Mléko se v poslední době snažím taky eliminovat, nahradila jsem ho ovesným mlékem z DM, je chuťově moc dobré, lepší než třeba sojové. Díky za tip i na to oříškové :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Jane Perry10/9/13 15:51

    Dělám si to samé akorát z mandlí :)

    OdpovědětVymazat
  14. DAKUJEM za tento recept! kedze mam na mlieko alergiu vyskusam to :) mimochodom odkedy som mlieko/mliecne vyrobky obmedzila citim sa ovela lepsie :)

    OdpovědětVymazat
  15. Jsou to teprve tři měsíce, Moni. :) Příprava domácích mlék není vůbec náročná, takže je připravuji celkem často.

    OdpovědětVymazat
  16. Taky mě jeho přednáška hodně ovlivnila.
    Pro další, kteří netuší, o čem je řeč:
    http://www.youtube.com/watch?v=zMuJ-bDs30M

    OdpovědětVymazat
  17. Přesně. Jakmile jsem je přestala konzumovat, bylo mi mnohem lépe.

    OdpovědětVymazat
  18. Ach ne... Ty pokoušíš maji alergii na ořechy, protože to vypadá supr a já nesmím... :)

    OdpovědětVymazat
  19. jej aj ja som veganka mlieko mi vobec nechuti mne prirodzene nechuti ja ho ani citit nemozem ale za to stale hladam daku nahradu za syry :D

    OdpovědětVymazat
  20. Jé, to je mi Tě líto. :)

    OdpovědětVymazat
  21. ved jasne, ja sa nehadam :) ale myslela som to skor tak celkovo, teraz je uz tazke najist nieco co je zdrave, pretoze jeden povie ze ano je to super super, a druhy, ze preboha :D

    OdpovědětVymazat
  22. Nedávno jsem objevila v Tescu tofu paštiku s houbami, která chutnala jako mazací houbový sýr. A když jsem chutnala bylinkovou tofu paštiku, tak mi přišla jako by se jednalo o tu masovou. :)
    Ale tvrdý veganský sýr jsem zatím žádný neochutnala.

    OdpovědětVymazat
  23. zkoušela jsem to poprvé podle tohodle receptu http://www.themindfulfoodie.com/2012/11/08/how-to-make-coconut-milk-coconut-flour/ a povedlo se hned, příprava je dost podobná tomu lískovému .. jen teda mám problém ho všechno hned nevypít .. :))

    OdpovědětVymazat
  24. Ale to já taky ne. :) V tom máš naprostou pravdu. Ani to, co si vypěstuješ na zahrádce není tak zdravé díky ovzduší, ale stále mám lepší pocit, když jím zeleninu a ovoce ze zahrádky, než když si kupuji produkty označené bio.

    OdpovědětVymazat
  25. Vypadá chutně, možná vyzkouším ;)

    www.uncharted-me.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  26. Diana Hauptova11/9/13 14:22

    přišla maxi chuť na ořechy! :-D

    OdpovědětVymazat
  27. óó


    tak to jednou určitě vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  28. A kolik toho mléka uděláš? :) Myslím, že strašně mainko, ne? :)

    OdpovědětVymazat
  29. Ja som pocula ze tie veganske syry su dost hnusne bohuzial :/

    OdpovědětVymazat
  30. Prosím ta a ake mnozstvo mlieka ti vyslo ?

    OdpovědětVymazat
  31. Ono záleží na tom, kolik vody přidáš. Někdo to má rád s méně vody někdo zase více, takže nemůžu takhle napsat, protože pokaždé mi to podle chuti vyjde jinak. :)

    OdpovědětVymazat
  32. Natt, není toho tak málo. Řekla bych, že něco okolo půl litru. Ale pokud jej budeš dělat, tak třeba zjistíš, že ti chutná méně naředěné nebo zase naopak více. :)

    OdpovědětVymazat
  33. :D Tak určitě lepší to vypít naráz než kdyby se ti mléko zkazilo.

    OdpovědětVymazat
  34. Karolína B.16/9/13 22:12

    život bez mléka si vůbec nedokážu představit, ale tohle vypadá zajímavě. sice spíše pro takové zpestření, ale mňam :) ořechy mám ráda a z toho "zbytku" by se dali skvěle upéct i sušenky.

    OdpovědětVymazat
  35. Tak jsem zkoušela! Je to zajímavý, ale klasickej pytlík lískáčů mi vyšel na necelej hrníček mlíka :) Ale proč ne- chutnalo mi to :)

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za všechny komentáře, které mi vždy udělají radost. :)
Pokud byste se mě chtěli na něco zeptat neveřejně, napište mi email nebo vzkaz na facebooku. A pokud Vám nebude vadit, že si Váš dotaz přečtou další čtenáři, klikněte (dole) na ikonku "ask me".

Přeji Vám krásný den!

The life of Ceady. All rights reserved. ©