
Říkala jsem si, že bych mohla založit na blogu rubriku "Ochutnávám". Aneb co mi chutnalo a co naopak ne. :D Takže se tady jednou za čas objeví takový food deníček, do kterého se budu moct za čas vrátit, abych si nekoupila opakovaně něco, co mi nechutnalo. :D
Doufám, že Vám moje rady přijdou vhod.
Mixit Vám už snad ani představovat nemusím. Na internetu najdete spoustu reklam a na blozích články, které tohle musli opěvují. Jsem taky jednou z těch milovnicí musli, zvláště toho, které si namixujete sami podle své chuti. Což znamená, že se do musli pustíte jakmile Vám dorazí domů, takže se nestačíte divit, jak rychle jste, původně zamýšlenou snídani na další měsíc, snědli. :D Ale co už. Poučení pro příště:"Mixuj tak, aby se to nedalo jíst a balení Ti vydrží déle." :D
Bude to více jak pět let, kdy jsem poprvé ochutnala tofu. Chytře jsem si koupila neochucené, nakrájela jej na kostičky do salátu a po ochutnání jsem jej zhnuseně dala mamince, která jej s chutí snědla. Od té doby jsem se tofu neuvěřitelně bála. Od čtrnácti jsem byla dva roky vegetariánka. V to období jsem se celkem požehnaně cpala sojou. A ejhle. Najednou nemůžu cítit sojové maso. Nebo spíše jej i s chutí sním, ale po pár hodinách se mi začne dělat nevolno z chuti, která se mi vrací. No nebudu to tady popisovat. Jen bych chtěla říct, že jsem si tofu naprosto zamilovala. A tohle s mořskou řasou nemá chybu, ať už jej dáte na obložený talíř nakrájený na plátky, na kostičky do směsi s rýží nebo jej budete jíst jen s chlebem a rajčaty. Je to jednoduše mňamka. A masožravému příteli taky moc chutná.
Už dlouho jsem neměla něco tak odporného jako jsou tyhle sojové párky. Jakmile jsem četla diskuzi, že při grilovačce masožraví přátelé nepoznali, že jim veganka naservírovala sojové párky a buřty, říkala jsem si, že je třeba to vyzkoušet. A tak jsem druhý den naběhla do zdravé výživy a tyhle super veganské párky koupila.
Po několika kousnutích, kdy jsem se snažila nabrat si na párek co největší množství kremžské, abych to necítila, jsem to s párky vzdala a vyhodila. Ještě před tím jsem je nabídla kocourovi, ale ten od nich rychle utekl, za to když mu záhy nabídl přítel kousek svého masového párku, tak se hned vesele zakousl a začal rošťácky vrčet, abychom mu tu jeho mňamku nevzali.
Přítel chuť párků absolutně vystihl. "Vždyť chutnají jako ta sušená směs k těstovinám, která se zalije vodou." Když jsem si v létě na moto-camp takové těstoviny s rajčatovou omáčkou koupila, ještě několik hodin po obědě mi bylo zle a myslela jsem, že se pozvracím.
Tak nějak netuším, jestli jsou hnusné jen tyhle párky nebo všechny značky. Ale asi to se mnou dopadne jako s tím tofu. Tedy, že si dalších pět let žádné sojové párky nekoupím!!!
A pokud si chcete spravit chuť a zdravě si zamlsat, udělejte si pudink z chia semínek s ovocem.
Chia semínka obsahují pětkrát více vápníku nežli mléko a je i využitelnější pro lidské tělo. Také obsahuje spoustu důležitých vitamínů a látek. Ale nechce se mi to tu vypisovat, takže Vás odkážu na stránku seminkachia.cz, kde se vše potřebné dočtete.


Milujem musli! Keď ho máme so sesterkou na raňajky, zvyčajne nevydrží v krabici ani do poobedia ;) A párky, tie radšej ani nekupujem, keď som sa dozvedela čo všetko do nich dávajú :( vždy ma na ne prejde chuť ...
OdpovědětVymazatJaký chleba vlastně vegani jedí ?
OdpovědětVymazatno, stačí se podívat na složení, snad všechny jsou jen mouka, kvas a voda, takže jsou veganské :D
VymazatNo s těmi párky s tebou absolutně souhlasím, příšerné, ale mám tip na výborné sojové salámy, opravdu skvělé! Za prvé vše z této řady http://www.vegshop.cz/masove-tycinky/116-sojovy-salam-s-prichuti-salami-vegan.html (mají i salám nebo spíš šunku se zeleným pepřem apod. ale tento mi chutná nejvíc) a pak tato štangle http://www.vegshop.cz/masove-tycinky/124-uzeny-salam-rostlinna-bilkovina-vegan-8595206500024.html stojí sice dost, ale je sytý a dlouho vydrží...tak dobrý rostlinný salám jsem ještě nikdy nejedla:)
OdpovědětVymazatTen ve kterém nejsou syrovátka. :) Stačí studovat složení a nebo si doma upéct http://thelifeofceady.blogspot.cz/2013/06/recept-domaci-bily-chleb.html
OdpovědětVymazatJé, děkuji za radu!!! :-) Jsi moc hodná.
OdpovědětVymazatNejen syrovátka, v některým jsou právě i stopy vajec a mléka ... :) Proto se ptám. Nehledě na to, že třeba u nás v krámě (Kaufland, Lidl) ty chleby co tam leží na regále (nezabalené) tak nikde složení není. Našla jsem ho jen na těch nakrájených, nabalených přímo z výroby. A je to škoda, protože třeba v Lidlu mají Farmářský (myslím že se tak jmenuje) a je fakt úžasnej ;)
OdpovědětVymazatStopy nevadí, z 99% tam nic ze stop není. Stopa je upozornění, že se to vyrábí ve stejné fabrice/lince, kde dělají i produkty se složkami, které jsou v těch stopách, takže by se do toho mohlo teoreticky mizivé množství dostat.
VymazatHehe no když si lidi kupujou párky, ve kterých je místo masa sója, škrob a éčka, tak není divu, že to nerozeznaj od sójovýho párku :)
OdpovědětVymazatZrovna tyhle párky mi asi jako jediný chutnají :) A ty chia semínka už mám taky nějakou dobu v plánu.
OdpovědětVymazatStopy vajec a mléka vůbec neřeš, to znamená jen to, že to bylo zpracovávaný ve stejným závodě, takže by těžcí alergici mohli mít problém. V tom chlebu ale vejce ani mlíko nejsou, píše se to tam prostě jen kvůli alergikům.
OdpovědětVymazatTak to ti píšou u všeho pokud pekárna vyrábí i další pečivo než jen ten jeden chleba. :)
OdpovědětVymazatZa ty spousty let, co se vyhýbám živočišné stravě, jsem u nás bohužel na dobré tofu taky nenarazila! Ale co se týče párků, přijdou mi jako jedny z nejlepších na trhu. Jasně, chutnají jinak a kocourovi spíš chutnají ty s kopejtky, páč ty jsou přesolené až běda a i zvířata ráda hřeší a smlsnou si něco nechutně slaného.. jinak lepší párky jsem už sehnala snad jen ve Francouzském řetězci potravin.. nebo se zkus mrknout v Mark & Spencer..
OdpovědětVymazatNo tofu jsem zkusila s nějakou příchutí předevčírem a chutnalo mi to jako studené zapečené těstoviny s uzeným (uzený mi nikdy nechutnalo) takže to dopaldo asi tak,že jsme se donutila sníst 2 kusy,jinak jsem byla nedávno na dnu Zdraví a tam jsme ochutnala tufu neochucený a to mi chutnalo :D,jinak párky vyzkouším,díky za tip,třeba mi budou chutnat :D
OdpovědětVymazatMě samotný tofu třeba na chleba jen nechutná, ale do jídla nebo na gril je peckový :) Jediný tofu, který jsem zhltla na posezení a samotný bylo se zeleninou - nakládanou paprikou, hráškem atd. - Měli ho V Bazalce v HK :)
OdpovědětVymazatMixit taky zbožňuju. Nejradši mám s názvem Do plavek - ten kokos je tam absolutně božskej :-). U tofu mám období, kdy ho mám ráda a kupuju si ho často, pak ho zase na nějakou dobu nemůžu ani vidět ... a to se opakuje :-). Každopádně semínka vyzkouším, díky za tip ;-). Sojové párky mě ale jakožto nevegetariána nelákají. Ne, že bych musela mít maso každý den, ale jednou za čas si ho ráda dám :-). LadyAllila
OdpovědětVymazatMixit miluji, párky (jakékoli) opravdu nejím, to si dám radši kvalitní hovězí nebo krůtí šunku. Chia semínka mě fascinují, ale ještě jsem se k nim neodhodlala. A tofu jsem měla jednou... tedy....jednou jsem ochutnala a s díky odmítla..:D
OdpovědětVymazatTak zrovna tyto párky miluju. Kupuju si ty s chilli a ty jsou vynikající. A i příteli chutnají
OdpovědětVymazatUzené tofu miluju a mohla bych ho jít pořád. Občas se stává, že je trochu kyselé, ale co se dá dělat. V salátu je to největší mňamka :) A párky jsou odporné i ty s "masem", takže co čekáš :D Jo a takovej guláš se sójovym masem a brambůrkama, sbíhaj se mi sliny. Můžeš vůbec sójovej buřtguláš?
OdpovědětVymazatJak už někdo psal - taky kupuji (občas) chilli párky od téhle značky a mám je moc ráda! :)
OdpovědětVymazatJá teda moc nemusím vůbec tohle české tofu, já mám nejradši to měkké asijské (třeba v tescu ho prodávají jako silken) a nebo trostě nejrůznější tofu, které se jí třeba v Číně.
A chia semínka mám ráda - dávám je jako pojidlo třeba do "karbanátků"
Koukám, samé zdravé věci :) jinak děkuju za tip, jdu si koupit nějaké ty Mixit už konečně a vyzkoušet je :)
OdpovědětVymazatJá bych mohla jít uzené tofu nebo třeba tohle jen na chleba. :D Jsem hrozná. A nedělej mi chutě na guláš. Zvlášť když jsem se teď rozhodoval jestli koupit nebo nekoupit hlívu, že bych si z ní právě udělala guláš.
OdpovědětVymazat:D A jen nebuď zlá. Jsem prostě tupec. Ale když čtu diskuzi veganů, jaká je to mňamka a že chutnalo masožravcům, tak jsem to přece musela vyzkoušet. Ale tedy větší humus jsem snad nejedla. :D
Tyhle sojové parky jsem si zrovna dneska koupila bo mi pripadaji chutove stejne "dobré" jako normální az mam nekdy odpor kdyz je jím. tak teda nechápu:-) jinak tofu marinovane si smazim na cibulce s kukurici a ryzi,mnaaam
OdpovědětVymazatSouhlasím s tím, že ty sojové párky jsou vražedné (a to jsem vegan :D). Tofu samotné mi taky nechutná, stejně jako sojové maso se musí umět připravit, jinak je to hnus.
OdpovědětVymazat