pondělí

RECEPT: Veganský nepečený dort


Včera jsem poprvé připravila svůj první raw dort. Na první pokus bez jakéhokoli receptu dopadl vážně dobře a během 24 hodin už ho nebylo. :) Byla to vážně mňamka. 
Klasické pečené dorty mi moc nejdou, protože nejsem precizní jak bych. Takže upečený dort většinou věnuji pejskovi. :D V tomto receptu jsem se neřídila gramáží. Hlavně se nelekejte. Věřte mi, není to vůbec třeba. :) Jde jen o konzistenci základu, aby hezky lepila. Takže se vůbec nebojte, že by se mohlo nedejbože stát, že se Vám dort nepovede. :) 


NA ZÁKLAD jsem použila 
pytlík mandlí a téměř celý pytlík kokosu
a jeden pytlík datlí a 5 datlí navíc z dalšího pytlíku

NA NÁPLŇ jsem použila
pytlík mandlí, které si namočte aspoň na pět hodin
plechovku kokosového mléka - dejte si ji předem do lednice a použijte tu hutnou část
jeden banán na ochucení


Je to tak jednoduché, hutné a dobré. :)
Nejprve si v mixéru rozmixujte mandle s kokosem a postupně přidávejte datle jednu po druhé, dokud se nevytvoří směs. Je nesmyslné řešit váhu ořechů a datlí. Jednoduše jde o to, aby byla směs lehce lepkavá. Jakmile se Vám povede udělat kulička, máte ideální konzistenci směsi. Tu poté vmačkejte do malé dortové formy. Nakonec dejte vychladit ven na zahradu, do lednice nebo případně do mrazáku.

Mezitím se pusťte do náplně. Mandle mixujte, dokud nebudou mít máslovou konzistenci. K mandlovému máslu přidejte tuhou část z kokosového mléka a jeden banán. Jakmile vše rozmixujete a našleháte, můžete krém nalít do formy.


Pokud spěcháte, stačí dát dort na 10-15 minut do mrazáku a můžete podávat. A nebo jej dejte do lednice a po půl hodině už můžete začít ujídat. :)
SHARE THIS POST

16 komentářů:

  1. Monica InEssence11/11/13 10:02

    dne si ma na chvíľku zamestnala, keď som dumala, prečo som na dvoch blogoch našla takmer identické fotky, už som v obraze :) sledujem oba :D

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj, moc ráda bych tenhle recept zkusila, ale nevím, jak velké pytlíky mandlí, kokosu a datlí jsi použila..??? mohla bys nám sdělit alespoň poměr ingrediencí, protože takhle je ten recept docela na nic...

    OdpovědětVymazat
  3. Proč by měl být na nic? Já jsem podle receptu nic nedělala a ukuchtila jsem výborný dort. :)
    Není třeba vážit vše na gramy. Jednoduše udělám tolik směsi, kolik potřebuji na formu. Někdo ji má větší někdo zase malinkou. :) Je to jednoduché. Jde přece jen o konzistenci "těsta" a ne o to, jestli jsi dala navíc 10g datlí. :)
    Kokosové mléko jsem v jiném balení než v klasické plechovce neviděla.
    Sáček mívá plus mínus 100 gramů. :)

    OdpovědětVymazat
  4. :-) Vedu si vedlejší receptový blog, abych měla přehled o tom, co jsem kdy ukuchtila. :)

    OdpovědětVymazat
  5. od toho je to recept, aby člověku pomohl, ne proto, abych musela hloubat nad tím, jak velký pytík datlí jsi použila...mohla jsi se trochu snažit - tohle tvým čtenářkám moc nepomůže, je vidět, že tenhle článek jsi pěkně odflákla...sorry :-(

    OdpovědětVymazat
  6. Mrzí mě, co jsi napsala. Ale nic s tím nenadělám. Zkus si článek přečíst celý, pochopíš, že to není o vážení a měření. Kamarádka podle toho receptu dort připravila bez problémů a nepsala mi, že jsem jí recept raději ani dávat neměla. :D
    Pokud nechceš dort kuchtit, tak jej nedělej. Já Tě do něj nenutím. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Lucia Podobova11/11/13 14:20

    Ceady!tento recept je hotová paráda aj pre mňa!okrem toho, že je vegánsky, je totiž aj BEZLEPKOVÝ, takže ti neskutočne ďakujem, veľmi sa teším na najbližšie kuchtenie :-*

    OdpovědětVymazat
  8. To jsem ráda, že Ti přijde vhod. :-)
    Ať Ti chutná.

    OdpovědětVymazat
  9. Lucia Podobova11/11/13 14:31

    Ja si myslím, že recept je absolútne v poriadku, to že niekto nevie pracovať s ODHADOM a nemá trošku schopnosti a citu k vareniu, je jeho problém, komu sa nepáči nech nevarí a nepečie, prípadne nech si nájde rovno vizuálny návod na youtube a s popisom na miligramy pre autistov. Pokiaľ dobre čítam tak "Jednoduše jde o to, aby byla směs lehce lepkavá. Jakmile se Vám povede udělat kulička, máte ideální konzistenci směsi", neviem čo je na tom pre čitateľky nepochopiteľné. Ceady recept je super, netráp sa takýmito komentármi. Ja ti zaň veľmi ďakujem, vôbec nie je na nič. Nenechaj sa odradiť, vôbec si to neodflákla.

    OdpovědětVymazat
  10. Nataly Kollega11/11/13 14:59

    tohle vypadá přenádherně a myslím,že to není až tak nákladné, protože často bývá v takových receptech třeba půl kg kešu a to se člověk přece jen plácne přes kapsu :D..musím ho někdy vyzkoušet a hned si ho dám do oblíbených
    jsi šikula :))

    OdpovědětVymazat
  11. tak snad poznáš ,kdy je směs moc sypká nebo kompaktní natolik,aby se dala vtlačit do formy ne? :D

    OdpovědětVymazat
  12. Linduška Fúsková11/11/13 18:56

    Vyzerá to užasne!! Len si neviem predstavit tú chuť. Je chutovo naozaj taký super ako hovoríš?:) Rada by som ho vyskúšala :)

    http://oneordinarygirll.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  13. Můžeš přidat šálek ovoce dle chuti. Namísto banánu třeba šálek jiného ovoce. Ale je to mňamka. Z toho základu si můžeš udělat raw kuličky jako cukroví. :) Moji dva mazlíčci (pejsek s kočičkou) se po tom základu mohli utlouct. A to jsou to pěkné vybíravky, které si jen tak něco nedají. :) Vždy jim dávám při kuchtění ochutnat.
    :-) Ale jak řekl přítel:"Je to dobré, ale pěkně tučné." A jak jsem řekla já:"To bych mohla jíst denně." :D

    OdpovědětVymazat
  14. Karolína Minářová12/11/13 14:25

    Vypadá to dobře! Zkusím ho ;)

    OdpovědětVymazat
  15. mňam!


    www.uncharted-me.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za všechny komentáře, které mi vždy udělají radost. :)
Pokud byste se mě chtěli na něco zeptat neveřejně, napište mi email nebo vzkaz na facebooku. A pokud Vám nebude vadit, že si Váš dotaz přečtou další čtenáři, klikněte (dole) na ikonku "ask me".

Přeji Vám krásný den!

The life of Ceady. All rights reserved. ©